Jeg ville stemt dette partiet i dag:

Bør Norge gripe inn i Kongo-saken?

fredag 14. august 2009

To tilsynelatende uskyldige nordmenn sitter nå i en rettssak i Kisangani i Den demokratiske republikken Kongo, tiltalt for drap og spionasje. Jeg sier uskyldige basert på det som har kommet frem i media. De har null motiv for drap, og det virker som om både vitnene og hele rettsystemet er mest ute etter å melke de to og den norske stat for mest mulig penger.

Vitnene, som mulig er de faktiske drapsmennene, har mistet all troverdighet ved å kreve en million dollar. Bevisene synes å være syltynne og legges frem av tilsynelatende inkompetente tullebukker. Journalister kreves for 500 dollar bare for å komme inn og dekke rettssaken.

Ja, det er et fattig land som har vært og fremdeles til en viss grad er herjet av krig og generell elendighet. Kanskje man må ha litt forståelse for det. Men dette gjelder tross alt to norske statsborgere som nå risikerer å tilbringe resten av sine antageligvis korte liv (hvis de blir funnet skyldige) under forferdelige forhold. Med tanke på korrupsjonen og politikken der nede, er det vel ganske sikkert at de blir funnet skyldige.

Så jeg spør: Bør Norge gripe inn (den eneste måten er vel å kjøpe dem fri etter domavsigelse og love at de soner i Norge)?




Labels:

67 kommentarer:

Anonym sa...

Tja. to liv er vel mer enn hva Norge er villig til å ofre i enhver krig.

Anonym sa...

Har ventet lenge på at myndighetene skulle gripe inn for lenge siden.De har nok sikkert arbeidet i det skjulte (dvs uten at vi vet noe),men føler de burde hatt mere støtte ja.

Anonym sa...

Skal Norge liksom "gripe inn", og forhandle med Kongolesiske myndigheter i ren gisseldramastil? Nei, jeg tror ikke det. Norge kan ikke opptre så uryddig en slik sammenheng. Diplomatisk press, for å forsikre en mest mulig ryddig og rettferdig rettsak er greit, alt utover det vil være uhørt.

Og bare tenk på langtidskonsekvensene for nordmenn på reise i Afrika, når det kommer frem at den norske stat velvillig "kjøper ut" landsmenn i knipe. Du kan like gjerne sette prislapp på oss.

Anonym sa...

Er egentlig enig i at den norske stat bør hjelpe de og her er det, penger det er snakk om.

Problemet blir da, hvilke signaler sender dette ut til verden. Vil bli god busniess og kidnappe og arrestere nordmenn rundt om i verden da.
Skal disse få hjelp, må jo også andre nordmenn få hjelp på samme måte. Det kan bli dyrt og det vil selvfølgelig bli vi skattebetalere her i steinrøysa som må betale.

Mange kan også bli fristet til å arrangere kidnappinger og arrestasjoner for å tjene penger, da den norske stat blar opp pengene våres uansett. Husk i den tredje verden kan alt kjøpes for penger og ALT er styrt av korrupsjon.

Har uansett sympati for disse guttene jeg også. Hva med å true med bistandskutt osv...

Anonym sa...

Alt tyder på at de er skyldige. Vitner, bildet av bilen når Moland smilende vasker vekk blodet. På bildet er blodet også forenelig med at skuddet som drepte sjåføren kom fra passasjer-setet. Advokatens argument om å avvise obduksjonsrapporten fordi navnet til den drepte er skrevet feil viser for meg at han har problemer. Hvis den drepte var drept med rifle fra utsiden og ikke hagle fra innsiden, ville det være et mye bedre argument. Slik det er nå er hans eneste argument at en skal avvise alt. Også at den drepte var gift og hadde 6 barn.

De hadde sannsynligvis ikke noe spion motiv etc. Men drap skjer stort sett uten noe fornuftig motiv. Bortsett fra drap på kone/ekskone/eks-kjæreste er det vanligste drapet affektdrap i fylla/narkorus der den drepte ofte var en kamerat av den drepte. En krangel kan ha utløst noe hos Moland, og så skjøt han uten å tenke seg om.

Norge bør ikke gjøre en dritt. Hvis noen skal kjøpe dem fri bør det skje privat. Jeg vil ikke at mine skattepenger skal gå til å gi drapsmenn hotell-opphold i Norge i 8 år.

Anonym sa...

Helt enig, dersom norge kjøper ut french og moland, vil vi Nordmenn bli big buisness.
Det er jo heller ikke noen nyhet at hvite folk, generellt sett er big buisness allerede, de driter i hvor man kommer fra, så lenge man er hvit.
Så lenge de har nok info om personene til å vite hvem de skal presse penger fra, så er du fritt vilt.

Anonym sa...

Begge de norske har gjort så mye dumt i denne saken. Om de har gjort det de anklages for eller ikke er ikke Norges problem. De stilles for en rett og denne avgjør skjebnen til dem.

Jeg kan ikke se at Norge skal betale for den dumskapen som disse har satt seg i. Skyldig eller ikke så er dette en sak mellom dem og Kongo!!

Anonym sa...

For meg virker det som de er tilsynelatende SKYLDIG ut i fra hva som kommer frem i media.

Hva i alle dager gjør to nordmenn midt i jungelen i afrika, med avsagd hagle, falske ID-kort, mobilbilder der de gliser og tørker blod av bilen... Ute på rømmen i jungelen fra de militære i 5 dager.
At alle vitner og pårørende krever penger, er bare helt normalt der nede, uansett om de er skyldig eller ikke.

SA sa...

Nå er det allerede forhandlet frem en avtale om soning i Norge dersom de mot formodning blir dømt. Så Norge har i aller høyeste grad grepet inn. I tillegg følger en Norsk diplomat med på alt som skjer med de to der nede. Noe mer kan vi egentlig ikke gjøre, med mindre vi invaderer landet og redder de ut.

Anonym sa...

Dersom drapet var manglet motiv, manglet guttene som gjorde noe i Baneheia motiv også, men du så jo hvordan det endte. Skal vi da hevde Norge er gjennomført korrupt?

Du vet særs lite om denne saken, og du har forsvarers syn. Du vet vel du og at det er forsvarerens oppgave å tilbakevise alle påstander?

Finner det helt naturlig at de krever penger for at pressen skal komme inn. Myndighetene har tross alt enorme utgifter knyttet til denne rettssaken, da lokalet måtte leies. Tror neppe de hadde orket å leie et lokale og iscenesette en rettssak med mindre de faktisk har en fullverdig rettssak. Men hva vet vel jeg, her sitter jeg i min egen stue, fremfor en 40" LCD-skjerm og synser. Jeg var ikke i bushen, og det var ikke du heller. Vitnene på den andre side, var det.

Blant annet illegal våpenføring er et av tiltalepunktene, og dette kommer ikke guttene unna uavhengig av hva de har å si. Rammen på dette er 20 år, og dette blir de funnet skyldige i uavhengig av hvor god forsvareren deres er.
Hans eneste måte å forsøke å "redde" guttene på dette punktet var jo at dette ikke var et krigsvåpen. Hva er det å si? Klart man kan krige med det. Terror, for eksempel er en form for KRIGføring.

I tillegg til dette har disse guttene papirer på flere identiteter, og de har oppgitt feil navn ved flere kontrollposter. Er dette tilfeldig det da eller? Neppe. At de videre stikker av fra myndighetene etter sjåføren deres brutalt ble drept av opprørere synes jeg også er en veldig unaturlig reaksjon. Disse er da så erfarne, er de ikke? De har jo jobbet i forsvaret, SIG og de er, ifølge seg selv, godt vant med død og terror rundt seg. Hvorfor handle så irrasjonelt plutselig?

Jaja. Lykke til gutter. Håper for min del at dere ikke oppholder dere i sammen land som meg noen gang igjen.

Og nei, Norge bør ikke gripe inn her. Vi kan være moralsk støtte, men vi kan IKKE trosse kongolesiske myndigheter.

Anonym sa...

Norge burde så lenge det er snakk om skikkelig nordmenn og ikke noen som har innvandret hit, hente disse med militære styrker.

enkelt og greit, bare slenge iveien noen mitraljøser på apekattene og hente NORDMENNENE og fly ut igjen.
om niggerlandet kongo ville blitt sure på norge- pfff HVA SÅ?

hva annet enn niggere som løper rundt i oslo og voldtar har de bidratt med her??

Anonym sa...

hvordan ville du reagert dersom kongolesiske myndigheter "grep inn" overfor norsk rettsvesen hvis en kongoleser sto tiltalt i en drapssak i Norge?

Anonym sa...

de ville oppleve afrika og tjene mye penger sammen med vestlige imperialiske og grådige investorer. nå får de en skikkelig afrikansk opplevelse. kanskje de har funnet ut at det er bedre å holde seg hjemme og ikke tro at de kan gjøre hva de vil, hvor de vil. best å vite litt om respekt og ydmykhet før mann begynner å leke seg i afrika. rule nr 1.

Janne sa...

Synes egentlig alt virker så logisk jeg...
- Nordmennene var skyldige allerede FØR de hadde forklart seg, ja, før de til og med var blitt fengslet, omtrent
- Enken skulle straks ha penger for det. Om din kone/mann hadde blitt drept, hadde det vel ikke vært "PENGER!!!!" som først hadde dukket opp i ditt hode?
- De såkalte "Vitnene" skal ha 1/4 million hver for "traumene" de har fått. Rent BS
- Den berømte Mister Wavara har brutt reglene og holdt dem i varetekt lengre enn han fikk tillatelse til, noe som tyder på at han er besatt på at nordmennene er skyldige.
- Til tross for at de ikke praktiserer dødsstraff, skal de så absolutt begynne på igjen med nordmennene. Her spiller hudfarge og penger inn...

Anonym sa...

Det Norge bør være opptatt av er at de får en rettferdig rettsak. Hvis det ender opp med fellende dom basert på bevis som er av det syltynne slaget, bør dette få konsekvenser for Norges forhold til landet. Eventuell soning bør uansett skje i Norge, på samme måte som vi bør sende kriminelle Afrikanere og andre utenlandske statsborgere til sine respektive hjemland for soning. Når det gjelder disse latterlige kravene som iflg. media fremsettes, må jo disse avvises blankt. Vi har vel heller ikke for vane å be Pakistan, Iran, Irak etc. etc. om erstatning for norske liv.

Anonym sa...

Fra media får jeg inntrykk av at hvis du er norsk, så er du YSKYLDIG inntil det motsatte er bevist, og enda litt til,(I hvertfall hvis den kriminelle handlingen har skjedd i utlandet (les kongo)), men er du utlending, og i hvertfall hvis du er svart, så er du SKYLDIG helt til det motsatte er bevist.
At man er norsk utelukker ikke at man kan drepe...

Anonym sa...

Ganske vanlig i Norge også å kreve erstatning når en av dine nærmeste har mistet livet som offer for en kriminell handling.Da tenker jeg på enken og barna,ikke vitnene.

Anonym sa...

Dette landet er korrupt så det renner. Og Norge burde gått inn diplomatisk og fått rettsaken overført hit.
Og betale en løsesum er ikke aktuelt, vi betalte nok i bistand til dette landet.
Vi har allerede betalt 165 millioner til dette landet, så noe goodwill burde det være på sin plass.

Anonym sa...

De har hatt et sikkerhetsselskap der nede i den hensikt å tjene penger. Leiesoldater er et annet ord for slike.
Når du da driver på i den bransjen så får du jammen leve med konsekvensene av dine handlinger. At de steker i sitt eget fett er bare bra.

Kan ikke se noen grunn til at vi skal ha disse kjeltringene hjem til Norge eller at vi skal betale for noe som demhar gjort.

Hvis de ikke får dødsdom, men livsvarig fengsel så får familien ta seg av evt utlegg for at de skal ha mat og lignende der nede. Ut i fra et barmhjertighetssynspunkt så håper jeg at de får dødsdommen i stedet for livsvarig. Det er den eneste barmhjertigheten de får fra meg.

Anonym sa...

Vet ikke helt om rettsaken koster Kongo så mye. Blir vel tatt rett fra bistandsmillionene. http://www.nrk.no/nyheter/1.6303202

Send inn spesialstyrker for å få dem fri. Jeg føler meg ganske sikker på at de IKKE vil få en redelig rettsak.

* Til og med i Norge er ikke en halge et krigsvåpen.
* Fedre kan ikke være 9 år eldre enn sin sønn.

Seriøsitet? Aper sier jeg..

Anonym sa...

Ja,Norge burde virkelig gå til krig mot Kongo for å befri disse "heltene"..Si meg,er du komplett idiot,eller prøver du bare å provosere?

Anonym sa...

Mye rare folk her. La rettsaken gå sin gang og se. Er ikke ufarlig å være leiesoldat.

Anonym sa...

Sikkerhetsselskap er IKKE ensbetydende med leiesoldater, kan selvfølgelig være, men behøver ikke. Falck og Securitas er også sikkerhetsselskaper.
Så til dem som ser på smil på ett bilde og flukt fra myndighetene som "fellende bevis"
Å smile på bildet er på ingen måte en unaturlig reaksjon, tvert imot er humor noe som blir brukt av alle som opllever psykisk belastende ting. Ikke bare soldater, men også av politi, brann, ambulanse osv.
Når det gjelder deres flukt, så var det vel så vidt jeg kan forstå ikke bare en flukt fra myndighetene, men og fra diverse "militsgrupper". Skyldig eller ikke, blir man skutt etter og jaktet på av mennesker med machete, da løper man...
Til slutt kan man spekulere mye i hva deres intensjoner med oppholdet må ha vært, men falske/ugyldige ID kort, besittelse av våpen i ett av verdens farligste områder er IKKE bevis for mord.

Anonym sa...

Norge har en policy som forbyr utlevering av kriminelle eller terror-mistenkte til land som har dødsstraff. Hvorfor skal det være noe annerledes i denne saken?

Kongos myndigheter (riktig nok de militære myndighetene) har allerede sagt at deres mål er å gi disse to nordmennene dødstraff. Bare disse utspillene burde satt Norge i sving med å stoppe all pengestøtte som rutes til Kongo (direkte og gjennom humanitære donasjoner) for å vise at Norge ikke vil samarbeide med et land som vil drepe våre landsmenn.

Hvis de blir funnet skyldige for drapet mener jeg at de absolutt burde få sone på Norsk jord der vi kan garantere deres helse og sikkerhet. Norge kan dessverre ikke "kjøpe ut" nordmennene slik som noen har foreslått, men vi får betale for flybilletten deres hjem.

Med det sagt så er jeg faktisk enig med den som foreslå å hente de hjem! Det er helt forkastelig at enkelte nordmenn har så lite patriotisme i seg. Narvik-krigen all over again...

-F33dback

Anonym sa...

Rettelse til kommentaren rett før meg; Selskapet som eier Securitas tilbyr også leiesoldater... Og om du graver litt så vil du nok finne ut at Falch har benyttet seg av (ex-?) leiesoldater til vaktoppdrag her hjemme i Norge. Minst en av disse personene er dømt for drap så vidt jeg vet.

Anonym sa...

Så dersom andre lands myndigheter forsøker å intervenere når utenlandske borgere står tiltalt i en norsk rettssal,vil du altså applaudere deres "patriotisme"?

Anonym sa...

Anonym sa "Norge burde så lenge det er snakk om skikkelig nordmenn og ikke noen som har innvandret hit, hente disse med militære styrker."

Unnskyld meg, men hva har dette med saken å gjøre? Om man har innvandret eller ei og har norsk statsborgerskap skal man vel bli behandlet likt i Norge?

Anonym sa...

Hvorfor i det hele tatt vaske vekk blodet i bilen?

Anonym sa...

Det er forskjell på patrioter og idioter!

Kjeltringer og lykkejegere kan få brenne sakte, uansett nasjonalitet og hvor i verden de befinner seg.

Og hvis det er så enkelt å bare "hente dem ut", kan ikke dere sjefspatriotene bare samle et lag og kjøpe dere flybilleter da? Det er overhodet ikke vanskelig å få tak i våpen der nede, og strengt tatt trenger jo ikke tøffe gutter som dere våpen mot en gjeng med "apekatter", trenger dere?

Dere er gjerne de samme idiotene som disser norske menn og kvinner som har avtjent tjeneste i FN og NATO-tjeneste rundt om i verden.

Men dere synes det er greit å forlange at de samme folka redder "heltene" deres?

Jeg ber til høyere makter om at bunnløs idioti fører til sterilitet en dag!

Anonym sa...

Jeg skal si at Afrika og særlig Kongo har en helt annen kultur en det vi har i vesten. Da mener jeg ikke at vesten er "hellig og ærlig" men kurrupsjon er extremt i en del land i afrika. (mye takket vesten, men det er en annent sak)
Det som er viktigst her er at vi gir alle partier en rettferdig rettsak.
Alle uansett hudfarge er "innocent UNTIL PROVEN guilty" eller skal iallfall være det.
Som sagt tidligere, de gutta var dømt skyldig fra starten av.
Hvis de ble dømt til døden...dvs, enten fengsel i kongo eller bly regn så er det eneste sjanse å får de ut fra kongo raskt, og med minst collateral skade....FSK.
This is of course the last option.

fortvilet sa...

Jeg syns hele saken her er en farse! Og typisk oss nordmenn til å gjøre det til en rase sak! Flere land følger denne saken her nå, og det vet Kongo bedre enn alle! De kommer ikke til å å behandle dem ulikt bare fordi de kommer fra rike Norge! Selvsagt er det vanlig å be om erstatningskrav men det de beløpene de krever er ren utnytting av våre skatte penger! Personlig syns jeg Norge skal gripe inn i den grad at de får en rettferdig rettsak, men utenom det syns jeg det er bortkastet av ressurser, av Norges befolknings ressurser å hjelpe de!

Og til de av dere som ikke greier å formulere dere bedre enn med ord som aper og diverse, hold kommentarene deres for dere selv, selv en 6 åring kan formulere seg bedre!

Anonym sa...

Selv om de er skyldige, noe de mest sannsynlig er, så kan ikke Norge bare la et land henrette to av våre egne borgere i deres land. Hadde det vært snakk om fengsel hadde det vel vært en annen sak, men aktor krever jo dødsstraff etter det jeg har hørt. Leser et par kommentarer her om at myndighetene bør sende Forsvarets spesialstyrker ned for å få hentet de, men så er det jo det spørsmålet om det i det hele tatt vil la seg gjennomføre. Det er ikke bare bare å bryte ut to fanger fra et annet land, selv for noen med FSK sin kompetanse. Det mest effektive vi kan gjøre er å utføre våre egne sanksjoner mot landet, som f.eks å kutte økonomisk støtte.

Anonym sa...

Fy f... det er flaut å se at det finnes så mange uskolerte og direkte uintelligente nordmenn som har tilgang til PC og internet. Jeg vil ha et mere totalitært regime i Norge, et som stiller krav til at man må besitte et minimumsnivå av lese- og skriveferdigheter, samt en viss resoneringsevne, før man får delta i samfunnsdebatten. Her er det mye "våre gutter er hvite, ergo snille, de andre er svarte, ergo slemme, UD har ansvaret for nordmenns idiothandlinger i utlandet, drit i konsekvensene". Ta fra dem PCen og send dem til barneskolen for nye 10 års grunnutdanning.

Anonym sa...

Warren Zevon - Roland The Headless Thompson Gunner: (Norways bravest son)...

Handler om Norske leisesoldater i Kongo på 60 tallet
Trenger bare å bytte ut Roland med Moland..

http://www.youtube.com/watch?v=WhRRWwH3Fro

Anonym sa...

Nå gjelder ikke denne saken rase fra Norges side.
Denne saken er ikke under prossess i Norge, men Kongo. Når det gjelder rasehat så er det som er så rasistiske som de vestlige.
Selvfølgelig ser den kongolesiske staten på dette som en mulighet å melke den Norske stat for penger, kun pga hudfargen til de innvolverte.
Hadde dette vært en "lokal" person som hadde vært i skoene til Moland og French så hadde denne personen blitt skutt på flekken.
Her er de kun ute etter penger...
Og når det gjelder den såkalte enken til den avddøde, så er tydeligvis hun ikke gift.
Hun kan ikke legge frem noen giftemåls papirer som kan styrke dette.
Hele opplegget er en farse...

Gutta har ikke gjort dette...
Tror de er uskyldige, og at de antatte vitnene er de rette drapsmennene..

Anonym sa...

Det er ikke sikkert at de blir dømt og de er ikke "tilsynelatende" skyldig.
Utgangspunktene for blogginnlegget er helt latterlig.

Hovedtema, om Norge bør gripe inn, er like latterlig.
Hvis du hadde kjøpt dem fri så gir det et signal til resten av verden at nordmenn er fritt vilt. Det blir lønnsomt å tiltale nordmenn.
Er du ikke vel bevart?
Vi har vel en diplomat der og har eller kommer til å forhandle om at gutta kan sone i Norge

fortvilet sa...

Det er ikke snakk om en rase sak fra myndighetens side nei, ikke det som blir sagt heller, det er mer de uskolerte som har tilgang til internett som gjør det til en rase sak! Noe som ikke er uvanlig i dette landet!

Anonym sa...

mhp alt dette "ape" snakk:
hvis dere hadde bodd sammen med disse "apene" dere henviser til, ville dere kanskje finne ut at de er på mange måter mye smartere enn dere, andre verdier og de har mye mer erfaring med en del realiter i jungelen som ikke eksistere i det falske svenske sosialdemokrati plagiatet.
det finnes mange flere "ape"arter enn dere noen gang kunne tenke dere, og de fleste har gode solide verdier som dere vil aldri kunne forstå eller kunne leve etter. det finnes selvsagte "ape"arter som bare tenker på sine egne interesser og driver krig, utnytting, voldtekt osv. systemet i kongo er så ikke så demokratisk og omstendelig som den svenske sosialdemokratiske modellen, men det finnes forskjellige måter å tenke på og andre livsregler ute i den store verden. "apene" har instinkter som er basert på ekte kommunikasjon, historie og mye erfaring, og i sin egen jungel kan de dømme som de vil.
problemet oppstår når anti-jallah, ape-nedsettende og lattigligjørende individer reiser til jungelen, og tar med seg sine arrogante tanker omkring hvor fantastisk deres egne sosialdemokratiske verdier er, finner også ut at de kan utnytte situasjonen til egen gevinst - med retrett mulighet til stua fullt av ikea møbler. det finnes mange hvite mennesker som er dypt respektert i afrika og er elsket av den svarte befolkning for hvem de er, og hva de foretar seg i afrika, mens det finnes andre som kan bli hengt uten forvarsel. å bosette seg i afrika kan være den mest positive erfaring for hvem som helst som gir livslange human-positive morsomme og ekte opplevelser. men drar du dit med et lukket hjerte og en arrogant kaldblodig naziholdning så blir det fort oppfattet av apeinstinktet og du ender opp som apemat.
jeg tror ikke det er tilfeldig av disse 2 nordmennene får en forhåndsdømt rettssak. de har antageligvis vist den arrogante holdning de har i forhold til "apene" de har oppholdt seg sammen med. den samme holdningen som man finner i alle norske småbyer og blogger.
make your own choice. good luck in afrika - du må være smart for å bo der, og du må ha gode hensikter. og du vil sette pris på livet. kanskje oppleve for første gang en ekte glede i livet ditt som ikke er fyllt av fordommer, arroganse og annen kontaminasjon i kropp og sjel.

Anonym sa...

Født 1953 og far til en som er født i 1962. Joda, logisk det.1 million dollar i erstatning.Her er det kun hevn på hvitinger og penger det er snakk om.Idiotisk å dra til et land som Kongo på eventyr. Det er nå så. Men de har da rett til rettssikkerhet for det. Skal ikke ta stilling til om de er skyldige eller ikke. Det er det jo tydeligvis flere her som har gjort. Men de sitter vel med tilgang til alle bevis og saksdokumenter tilgjengelige :p

Anonym sa...

Her står det jammen meg mye tøv! kan vel begynne med Anonym 14. august 04:27 ja det forekommer at man smiler under vanskelige situasjoner, men det er ikke en vanlig reaksjon, de fleste reagerer på sjokk med hysteri. Godt trente soldater, reager som regel rolig, spesielt hvis de har erfart død og terror før, noe de selv hevder de har gjort.

Ellers har jo norge allerde ingått forhanflinger om soning i Norge, og fått garanti på at de ikke skal få dødsstraff

Get Animal sa...

Som man reder ligger man.....
Hva svarte var hensikten med turen til Kongo, med avsagd hagle, falske ID-kort, mobilbilder der de gliser og tørker blod av bilsetet... Ute på rømmen i jungelen fra de militære i 5 dager.

Blogger trekker alt for raske slutninger. Kanskje hadde de motiv for å drepe sjåføren. Hvem vet, kanskje han hadde gjennomskuet hvilken "ferietur" de to egentlig var på. Kanskje var oppdraget nettopp å ta livet av sjåføren. Hvem vet hva han egentlig var, kanskje ikke "bare" sjåfør.

Norge skal uansett holde seg i bakgrunnen under rettsaken. Det verste de kan gjøre er å skape inntrykk av at de vil påvirke utfallet. Det vil være livsfarlig for de tiltalte. For da kan utenforstående ta dem av dage i frykt for en urettferdig dom. Jeg ser ikke bort fra at kongolesiske myndigheter kan la noe slikt skje. De må jo ha en mening med å sende de tiltalte gatelangs på tur til rettslokalet. Hvis det dukker opp en "ukjent" drapsmann har myndighetene sine forsikringer i orden overfor norsk UD. Samt at folket i Kongo føler at rettferdigheten seiret, og livet kan gå som før.

Anonym sa...

Falsk id og ansatte i ett "sikkerhetsbyrå".... lukter leiesoldater lang vei. Våpen, blodbilder og flukt fra myndighetene bidrar ikke akkurat til at de stiller i ett bedre lys.

De etterlatte krever erstatning javell - helt vanlig i Kongo at gjerningsmann betaler etter evne. Men ett afrikansk liv er kanskje ikke like mye verdt for oss på oljeberget???

Hva så om enken blir *rik* pga mordet på sin ektemann/forlovede om de bli funnet skyldig - Ærlig talt, etter min mening burde alle som får sine nærmeste revet bort av mordere få millionerstatning som gir økonomisk trygghet resten av livet. En god regel som godt kan overførest til Norge emm.

Skulle vi påtvinge norsk rettsvesen på resten av verden, bare fordi vi har bygd skoler og sykehus for fattige???? Kommer bistanden fra Norge sammen med ett immunitetskrav for alle nordmenn???

De nordmenn som havner i situasjoner der de blir siktet for alvorlige forbrytelser må tåle å bli straffeforfulgt der situasjonen oppstår. Det betyr ikke at man ikke skal kunne forlange en rettferdig rettsak. Det er en annen sak- og her må man gjerne utøve diplomatisk press. Om de blir dømt - ja så får man heller diskutere en utlevering til Norge. Men det burde ikke være en selvfølgelighet.

Disse nordmennene har det allerede tusen ganger bedre i varetekt enn andre innsatte som er i samme situasjon i Kongo. De har større celler og bedre mat. Diskriminering som de kan takke sitt norske opphav for.

Jeg grøsser ved tanken på at norske myndigheter skulle ta seg den blærete frihet og *befri* nordmenn som har dummet seg ut i utlandet, fordi man finner myndigheten og rettsystemet for dårlig. Dette får man tenkte på før man reiser - Kongo er ikke ett vanlig turistland der man kan reise rundt med x eksemplar falsk ID og en avsaget hagle uten å ta konsekvensene. Alle som mener annerledes får jaggu ta å tørke av seg hovmodet og holde seg hjemme!!!

Anonym sa...

De hadde GPS, kart over Kongo og kamera. Da er de selvfølgelig spioner.

Vitnene er jo ultratroverdige. Den ene etterlatte er både sønn og bror til avdøde. Den andre hadde ett barn med avdøde, men nå har hun fått fem til. Imponerende av avdøde.

Vitnene som satt i bilen er jo i livet, hvorfor ble ikke de også drept samtidig, hvis det er snakk om overlagt drap. Hva er motivet? Få feil med motorsykkelen, leie bil med sjåfør, for så å blåse hue av sjåføren?

Anonym sa...

"Tørke av seg hovmodet, å holde seg hjemme" Fy f. for en jævla tafatt holdning. Så er man i et eller annet mindre sivilisert land på ferie eller forretningsreise, journalist eller hva som helst. Så er det bare å tørke deg bak med alt av rettssikkerehet. De amerikanske journalistene som satt fast i nord-korea kunne jo være glade for at de ikke var norske, for da hadde de sittet der enda Det hadde ikke kommet noen Clinton til unnsettning.

Anonym sa...

Vedkommende som påstår at enka skal få millioner i erstatning, før disse guttene er kjent skyldig har allerede bestemt seg for at de er skyldige i drap. Man betaler ikke ut millionerstatninger FØR saken er klippeklar og de siktede er funnet skyldige!

Anonym sa...

Vitnene har et meget sterkt motiv, nemlig penger. og mest sannsynlig er vitnene de skyldige. Men det kommer de aldri til å innrømme. Nordmennene har ikke motiv og er nok lur inn i en felle. Støre/ har blitt tilbudt av myndighetene å betale løsepenger for å få nordmennene ut av Kongo, dette er blitt avslått. UD har uttalt at de vil ikke hjelpe nordmennene mer med mat etc. hvis de blir kjent skyldig. Ja da er det døden etter kort tid. Hvis de ikke blir plaffet ned på vei til rettslokalet. Rørende å se hvilken tillit Støre har til rettferdig rettsak. Han hjelper gjerne utlendiger /norsk/pakistanere som kommer i vanskeligheter i utlandet. Bedre PR for hans internationale karriere ??

Anonym sa...

Anonym 14 august 06.22.

De amerikanske journalistene i nord-korea var ikke beskyldt for å drepe sjaføren sin med en hagle.
De hadde gått noen meter over en grenseovergang. Tviler på at Clinton hadde dratt til Kongo. Tviler egentlig litt på det.

Anonym sa...

Jeg sa at DERSOM noen blir DØMT skyldig for mord og dermed må betale millionerstatning synest jeg at det er helt fair.

Når det gjelder deg som kommenterer at man som sivilist må kunne reise rundt med rettssikkerheten i lomma - det er ikke dette det handler om: Norge må gjerne utøve diplomatisk press for en rettferdig sak. Det BETYR IKKE at man som nordmann skal kunne reise rundt til enhver avkrok og tro at man er stilt over alle andre lands rettssystem. Eller manglende sådan.

Og UNNSKYLD MEG, men dersom du som norsk sivilist/forretningsreisende/journalist reiser rundt med ei AVSAGA HAGLE og FEIL ID i Kongo får du skylde deg selv. Hva iallverden er det slags tourisme???????

Anonym sa...

Hvis man kjører motorsykkel i Kongo. Hva trenger men en avsagd hagle til. Jo den er lett å ta med på motorsykkeltur. Hva den brukes til? Tror du det er mest Elg eller Sau det er muligheter for å møte langs veiene der? Beskyttelse selvfølgelig.

Anonym sa...

Ingen av oss vet om disse gutta er skyldige eller uskyldige, men om de er så ekstremt vant med krig og terrer og alt faenskapet det fører med seg, så har de nok sett og lært en del ting... Da kommer spm: Hvilken idiot skyter noen inne i bilen? Ville vel vært en bedre ide og ført personen ut av bil, så hadde de ikke måtte vaske opp. Og hvis de hadde vært så sinnsykt proffe, hvorfor drepe en sjåføren i utgangspunktet? Tror ikke dette er noen søndagsskole gutter, og det er mye mulig de drepte sjåføren, men det å være en leiesoldat gjør deg nødvendigvis ikke til en forferdelig person som mer en gjerne dreper noen.

zildete sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
zildete sa...

Noe jeg ikke helt har fått tak¨på, er NÅR gutta vaska blod fra bilen. Først ble de altså angrepet, sjåføren drept, de to overlevende kongoleserne rømmer, nordmennene rømmer også(?), angriperne stjeler ikke bilen(!), og nordmennene kommer tilbake senere og vasker blodet ut av bilen (med behørig fotoseanse og smil) og kjører nordover?

Hvorfor skulle angriperne la bilen stå igjen, hvorfor angrep de bilen med passasjerer, hvorfor drepte de ikke alle i bilen, og rante dem for verdisaker? Om det var en geriljamilits som hadde omringet dem, burde de ikke ha noen problemer med å drepe alle i bilen. Noen som kan hjelpe meg her?

Eller var det et komplott? En felle for å presse nordmennene for penger? Men i så fall, hvem? Og hvorfor da la nordmennene få stikke av?

Igjen, jeg tar ikke side i skyldspørsmålet, men det er mye ullent her.

Anonym sa...

Selvfølgelig skal man få kjøre rundt på motorsykkel i Kongo med 3 forskjellige ID kort og ei avsagla hagle til beskyttelse???

Kanskje er det vanlig i Kongo. Hva vet vell jeg.... Det er sikkert også ganske vanlig at folk blir drept, og relativt vanlig at de mistenkte blir satt i varetekt. MEN GUD FORBY AT NORDMENN skal rette seg etter VANLIGE prosedyrer i det landet de befinner seg i.....

De er nordmenn. På motorsykkelsafari. Helt vanlig i Kongo...

Så værsågod får UD med norske skattepenger plukke opp alle nordmenn som vil kjøre Kongo rundt på motorsykkel og så havner i trøbbel.

Det må da være en menneskerett.....å få kjøre tur i Kongo uten å bry seg om hva som er normalt i Kongo....

Anonym sa...

Norsk etterettning i Afrika.
Disse to som er tiltalt,er ved siden av å være norsk militær,spesialtrent til "undercoveroppdrag" og lignende ved en amerikansk spec-op base i Texas.

Her er det nok mer på gang enn vi noensinne vil få vite.

Jeg siterer:

"Rettssaken mot de to nordmennene føres for et militærtribunal fordi de to ble tatt med ID-kort fra det norske forsvaret. De er tiltalt for å ha dannet et kriminelt forbund, drap og medvirkning til drap, ulovlig innførsel av krigsvåpen og spionasje"

Anonym sa...

Er dem skyldig synnes jeg dem bør dømmes til døden etter Kongo`s lover og at dommen bør utføres der....

Anonym sa...

Litt av noen undercover spec-ops det der. To stykker med ræva full av id. Norske pass osv.
Forklaringene til vitnene i bilen spriker i alle retninger.Først ble sjåføren skutt i nakken med pistol av Moland, så ble han skutt med pistol av kameraten i panna. Og nå er han skutt med hagle. Fordi de fant bilde av en hagle på mob. Hva blir det neste, at sjåføren døde av blyforgiftning og gjennomtrekk?

Anonym sa...

Who cares? I dont!
Those wannabe special soldiers even took pictures to brag about their crime. Case closed! Kongo will judge them by their law.
No need to ruin Norways reputation to save these bastards.

Anonym sa...

Drapsmenn har vi ikke bruk for her i Norge... La Kongo gi dem et Nakke skudd... Eller min favoritt: Steining til døden med små stein/klinkekuler...

Anonym sa...

Støre tar med en kasse Bananer til presidenten, så sier vi at vi er skuls.

Anonym sa...

Har bodd lenge i Kongo. At gutta er tatt med blodig bildebevis og hagle gjør nok saken deres svært svak. Utgåtte ID fra forsvaret er heller ikke bra.
Enhver intelligent kongoleser (og de er det mange av) stiller seg spørsmålet: "I hvilken hensikt er nordmennene i landet vårt?" - og svaret der er vel klinkende klart for alle: for å leke leiesoldat.
Er du dum nok til å dra til Kongo i disse dager (les etter 1996) utstyrt med våpen, og lar deg bli tatt bilde av, smilende vaskende blod fra bilen du leier fortjener du trolig den skjebnen som garantert venter deg. Et langt opphold på Kongo-flodens bredder......

Anonym sa...

Anonym sa;
"Så er man i et eller annet mindre sivilisert land på ferie eller forretningsreise, journalist eller hva som helst. Så er det bare å tørke deg bak med alt av rettssikkerehet."

- Gutta er IKKE i DRC som turister eller på ferie. Forretningsreise? Er du hemma? Ikke er de journalister heller.
De er helt klart i Kongo på feil grunnlag, har driti sterkt på draget og vil bli funnet skyldige. Garantert.
Det blir mye vann & maniok for dem i årene som kommer.......

Anonym sa...

De blir garanter funnet skyldig i det som er en parodi av en rettssak i et "rettssystem" som er gjennomført korrupt og fordervet.
Skyldspørsmålet kan selfølgelig diskuteres når vi sitter her hjemme i trygge Norge, men jeg legger liten tro til alle de bevisene som har blitt lagt frem.
"skutt med pistol av den ene nei av den andre nei med pistol var det visst"

Norge bør kreve dem utlevert uten betingelser ettersom vi er så opptatt av dødsdom og tortur.
Vi passer jo godt på at det ikke skal hende Mullah Krekar noe.
MEN .... pfff med vage politikere og "hottentotten" på slottet så gjør ikke vi noe uten at en stormakt stikker nesen frem først!!!!
FEIGT !!!

Anonym sa...

Herregud !!! her er mange duster samlet rundt et bord.
Til dere som er med og allerede har dømt dem skyldige har jeg en ting og si. Hvis dere tar dere råd og tid til og reise utenlands til litt mer eksotiske strøk, la oss si Thailand håper JEG at dere er på feil plass til rett tidspunkt og havner oppi ei jævli klemme. Skrik da på rettferdighet og at dette aldri hadde skjedd i Norge, men husk din egen dømmende holdning i en sak der media styrer det du får vite og ikke vite.

Og siden det er et bra utvalg av idiotiske kommentarer her la med få tilføye en og to selv.
Og til du som påstår at Kongolesere og Afrikanere er vel så smarte hvis ikke smartere så må jeg si meg enig. Det er derfor de kommer hit og vi tar imot dem. Deler ut på støtte til halvkriminelle sotrør som ikke gjør annet en å avle barn. Den mannlige befolkningen i u-land gjør ikke det grann av arbeid dog tygging av kat, mens kvinnfolka gjør alt. Har hatt 3 somalier i arbeid og tro meg de er ikke kompentente til å tørke seg bak engang etter 3 mnd AMO kurs. Det var ikke de som fant opp kruttet selv om de stod nærme når det smalt.
Rasistisk tja..nei , jeg har ikke tid og tålmodighet til å dulle med folk som ikke vil i en travel og kaotisk hverdag som samfunnet altså vi selv har laget.
I tillegg pøser vi på med U hjelpsstøtte til villmenn. Det er det de er. VILLMENN. et liv i afrika er ikke like mye verdt hvis en sammenligner med her. Misforstå meg rett, de ser ikke på et liv som like mye verdt.
Her skal vi verne om alt, i Kongo raserte bander landsbyer hvor alt som hadde puls ble halshugget.

Det blir litt vaskelig å sitte her og se hva som skjer i Kongo. Folk her sier mange er veldig smarte faktisk smartere enn oss. Så har jeg hatt 3 med god utdannelse i jobb som strøk i å åpne døra.

Anonym sa...

send ned spesialstyrker å få gutta hjem om det så er siste utvei.. skyldig eller ikke!
Norge kan ikke sitte på sidelinjen å se på at 2 nordmenn blir dømt i en slik rettsak..

Anonym sa...

er dem så uskyldig som vi tror.jeg håper det men det er mye som taler mot dem nå.ingen fortjener og dø det er ikke det jeg mener men det er to sider av en sak som regel.vi skulle hatt sånne lover i norge vi og så hadde vi sluppet all faenskapen som har kommet hit.

Anonym sa...

Mener Norge bør reise ned der og faen ta over det jævla landet.... det er ikke mye vett i hodet på de når statsadvokaten tror at de kan få 300.000.000kr av oss og at kongen vår som ikke bestemmer en jævla drit skal reise ned der.... Norge er mye rikere og erfarene folk, når de truer oss burde vi vise de hvem som er sjefen bruk et par miliardær på krig som vi kan føre i stedet for og gi de mange miliardær som vil gå til faen skap og ja........

Anonym sa...

haha her er noe som alle burde tenke på ivertfall negrene nede i kongo. tenk vor rik norge ville vært vist norge skulle ha hatt så mye penger av alle yoyoene å niggerne som har drept norske kvinner å barn å ikke minst menn.
da hadde jo 9 av 10 nordmenn hatt en egen lamborgini

Legg inn en kommentar

Søk i bloggen

Bloggurat Blogglisten

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .