Jeg ville stemt dette partiet i dag:

Hvilket parti har den beste logoen?

lørdag 12. september 2009

Har du noen gang lurt på hva de norske politiske partienes logoer betyr? Det har vi! Noen gode svar har vi riktignok ikke kommet frem til, men det er jo alltids lov å synse og spekulere litt. Her tar vi dem for oss i alfabetisk rekkefølge:


Arbeiderpartiets logo er en malstrøm av en stilisert rød rose. Om man stirrer lenge på den har den en viss hypnotisk effekt der du suges inn i en sosialdemokratisk spiral. Kanskje det også er hensikten. Eller forsøker de å vise sin romantiske side og fri til velgerne med en rød rose? Men nå heter det Arbeiderpartiet og ikke Gartnerpartiet, så kanskje et slags verktøy burde vært bedre? Men alt i alt en ganske fin logo selv om symbolikken er litt uklar.



Fremskrittspartiet byr på et duggfriskt rødt eple med en stilig F. F'en skjønner vi, men eplet eller heller mystisk. Ikke bare er det rødt, når vi alle vet at Frp er et såkalt blått parti, men hva er symbolikken bak det? Vi kan bare anta at det som den forbudne frukten i Edens hage er et symbol på fristelse. Mange fristes til å stemme Frp, men vet samtidig at om de kommer til makten så blir vi alle kastet ut av den norske velferdshimmelen (som Frp som kjent ønsker å rasere).



Høyrebølgen slo i land på 80-tallet og det er kanskje ønske om fortsatt fossende fremgang som Høyre ønsker å imprente i folks underbevissthet med denne logoen? En annen forklaring er kanskje at Høyre er næringslivets parti og at dette derfor faktisk er et blått slips. Men om det er et slips, så ser det ut til å ha blitt klippet i. Men alt dette forblir spekulasjoner. Høyres logo forblir den kanskje mest kryptiske av dem alle.



Kristelig Folkepartis logo er den som kanskje ser hyggeligst ut av de norske partienes logoer. Med en prestefrues håndskrift oppsummeres forkortelsen Krf med et omfavnende hjerte. Heterofil nestekjærlighet og familiehygge er nok stikkordene her, og den lett feminine logoen bidrar til å fjerne eventuelle mistanker om mørkemenn i partiets rekker.



Rødt har så vidt vi vet den nyeste logoen, og den ser da også litt "Web 2.0" ut. Rød stjerne er samtidig en fin bro til partiets marxist-leninistiske røtter. Den litt barnslige utformingen av stjernene gjør dog at andre assosiasjoner som popper opp er, uten at vi helt kan forklare hvorfor, BarneTV-vignett, Beijing-OL og godtepose.



Senterpartiet regner seg selv som bøndenes og distriktenes forkjemper. Med populær kumat som symbol, vil disse også føle seg ekstra velkomne hos partiet. De kan kanskje også beskyldes for hensynsløst å utnytte bygdefolkets overtro ved å lokke med et frikløver. Hvem vet. Pilene inni firkløveret peker også mot midten, eller sentrum, og viser tilbake til partiets navn og posisjon i den politiske åkeren. Very cløver.



Sosialistisk Venstreparti er som navnet tilsier et sosialistisk parti på venstresiden i politikken. Litt smør på flesk i partinavnet der kanskje, SV? Men dette veies opp for i logoen, for i tillegg til en sosialistisk rød S, har man valgt en fin grønnfarget miljø-V. SV har kanskje den simpleste og mest jordnære logoen når det gjelder både utseende og symbolikk. Dette er nok bare en fordel ettersom partiets politikk kan til tider være heller virkelighetsfjern. Norge ut av NATO, hallo??



Venstre er et annet parti som satser sterkt på miljøpolitikk og det er sikkert en av grunnene til at logoen er grønn. Når det er sagt, så er logoen temmelig kjedelig. Det eneste som er litt interessant (dårlig valg av adjektiv, men hva skal man gjøre), er at den usymmetriske V'en ikke er plassert midt inne i den grønne sirkelen, men litt til... vent for det... venstre! Og det heter jo også partiet! Veldig sofistikert, akkurat som partiets høyt utdannede velgere.


Hvilken logo synes du er den beste?







Labels:

3 kommentarer:

Pål sa...

Synes Venstre har den beste logoen :)
Høyre på en god andreplass.

Anonym sa...

Høyres logo var først en H for Høyre, så ble den endret til en vimpel som vaier i vinden. Dette symboliserer frihet, optimisme og fremgang, noe som går igjen i vår ideologi. På 90-tallet ble vimpelen modernisert til bølgen vi bruker i dag, det er mest en stilisert utgave av vimpelen og har samme betydning. Høyres farge er blå, dette er felles for mange konservative partier i Europa. I fargepsykologien sies det at blåfargen står for stabilitet og kvalitet. Blått er beroligende og tillitvekkende. I tillegg sies fargen å symbolisere: Verdighet, troverdighet, styrke, autoritet, konservativ, selvsikker, ren, ro, fred, harmoni, visdom, sannhet, beskyttelse og lojalitet. Det er ikke tilfeldig at feks “tunge” og seriøse institusjoner som de fleste banker og avisen Aftenposten bruker blått i sin logo. Blåfargen er historisk også “kongefargen”. For Høyre som et parti som er positive til monarkiet kan også dette være en grunn til at blåfargen bla valgt.

Morten Skogly sa...

Jeg liker Miljøpartiet de Grønne sin løvetall. Smart på mange måter.

Legg inn en kommentar

Søk i bloggen

Bloggurat Blogglisten

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .