Jeg ville stemt dette partiet i dag:

Et alternativt valgresultat

fredag 16. oktober 2009

I omtrent tre uker før stortingsvalget hadde jeg en avstemning her på bloggen. Med 557 stemmer tilsvarer dette ca en halv meningsmåling. Noe representativt utvalg er det vel heller ikke her, så dette bør nok tas med en trillebår salt. Resultatene, som du kan se til venstre, er uansett interessante og, for å si det mildt, nokså annerledes i forhold til det faktiske valgresultat.

For det første ble Fremskrittspartiet det suverent største partiet med 40 prosent av stemmene (mot 22,9 i virkelighetens valg). En annen vinner er Venstre, som med 8 prosent er klart over sperregrensen og faktisk det tredje største partiet her. Kanskje noen lot seg overbevise av dette innlegget?:) Rødt bør også være svært fornøyd med usannsynlige 6 prosent. 5 prosent stemte "Annet" uten at man kan si noe klokt om akkurat det. Kanskje litt De Grønne her og litt Vigrid der.

Arbeiderpartiet gjorde det, i forhold til partiets faktiske valghistorikk, utrolig dårlig med kun 17 prosent av stemmene. Krf, Sp og Høyre fikk, som du kan se til venstre, også heller triste resultater i dette "valget". SV var vel det partiet som kom nærmest et "normalt" resultat med 7 prosent.

Jeg vet ikke nøyaktig hvordan mandatfordelingen i Stortinget regnes ut, og man kan heller ikke si noe om utjevningsmandater her ettersom fylkesvise resultat ikke foreligger. Men én ting det ganske sikkert kan konkluderes med her, er at den rødgrønne regjeringen neppe kunne fortsette dersom dette var det virkelige valgresultatet. Dette ville vært et politisk jordskjelv som ville rammet Stortinget mye hardere enn noe som kan måles på Richters skala. De tre regjeringspartiene fikk tilsammen kun 26 prosent av stemmene (32 med Rødt). Frp og Høyre fikk tilsammen 48 prosent og da vil jeg gjette at de ville dannet regjering, med mulig støtte fra Krf (hvis de i det hele tatt fikk inn en distriktsmandat) og et av de "andre" partiene (Pensjonistpartiet?). Venstre, som lovet å ikke støtte en Frp-regjering, ville her fått en interessant posisjon med sine 8 prosent.

Men, men. Dette er bare tankespill, virkeligheten er en ganske annen, en ny rødgrønn regjering dannes i disse dager, og nye meningsmålinger viser helt andre tendenser. Avstemningen på denne lille blogg er like samfunnsrelevant som en ihjelkjørt grevling. Litt interessant er det allikevel at Frp gjorde det så bra her. Men kanskje ikke overraskende. Frp blir jo beskyldt for å være et syteparti, og sytepaver er sikkert mer glade enn folk flest i å syte og debattere på nett?

Med ønske om en god stortingsperiode 2009-2013 til hele det norske folk,
Petter



Labels:

1 kommentarer:

Jobove - Reus sa...

un muy buen blog, felicidades
saludos desde Reus Catalunya

Legg inn en kommentar

Søk i bloggen

Bloggurat Blogglisten

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .