Jeg ville stemt dette partiet i dag:

Bør vi ha dødsstraff i Norge?

fredag 18. juni 2010

I mange stater i USA har man som kjent dødsstraff. Det er interessant å se hvor mye oppmerksomhet i media hver enkelt henrettelse får. Alle detaljer om fangens siste gjøren og laden brettes ut for verden, slik som i den siste fra Utah.

Kanskje dødsstraff i Norge hadde vært forebyggende? Med så mye oppmerksomhet rundt henrettelsene burde de fleste skjønne hvor forferdelig det er å sitte på en celle og vente på døden.

Kanskje blir det færre drap her i landet da?



Labels:

42 kommentarer:

Anonym sa...

Selvsagt bør vi det!
Se bare hvor få drap det er i USA, stupid.

Anonym sa...

Nei.
Livstid i fengsel bør være livstid for enkelte individer, men null dødsstraff. Det holder å vise til justismord....

Anonym sa...

Tja, kanskje ikke dødsstraff. Det hadde kanskje hjulpet med litt mer enn 9 års fengsel for drap?

Anonym sa...

selvsagt bør vi det,og personen som kaller deg stupid vet ikke bedre.
kriminelle blir råere og råere og vi gir de alt.
hvor mye koster det sammfunnet å prøve å rehabilitere de værste forbryterne,som tusler ut å dreper igjen...?
husker drapet på mohammed på et ute sted i oslo,han dung eller hva han heter var på perm...??? for et lignende drap i stavanger.
det er faan meg på tide med dødstraff,begynn med lommemannen!!!!!

Thomas K. Nilsen sa...

Jeg håper innlegget ditt var IRONISK ment!!? Norge har en av de laveste drapsratene i verden, mellom 30 og 40 drap i året. USA har en av de høyeste drapsratene. Jada, dødsstraff ville ABSOLUTT ha fått ned den gigantiske drapsbølgen som herjer Norge. Herregud, bli voksen!

Anonym sa...

Selvsagt ikke, folk som støtter dødsstraff viser samme menneskeforakt som drapsmennene og kvinnene de ønsker livet av. Ingenting forsvarer at en stat tar livet av sine statsborgere og det er alltid en sjanse for at uskyldige blir dømt. Det er hinsides all forstand at et land som USA fortsatt utøver denne makabre formen for straff. Å la mennesker gå i årevis å vente på å bli henrettet er rett og slett forkastelig.

Anonym sa...

Nei til dødsstraff!!!

Nordmann sa...

Dødsstraff er alt for snilt.

Det er bedre å la de råtne i fengsel til de dør, slik at de virkelig blir straffet for det de har gjort.

Men nå er jo fengsel i Norge luksushotell da, så....

Anonym sa...

Nei til dødsstraff... Men absolutt JA til lengre fengselsstraffer og lavere "kvalitet" på soningen. Slik det er i dag har en det like godt i fengsel som de eldre har på gamlehjem. Typisk Norge at hver gang en forbrytelse finner sted så står folk på hodet for å hjelpe gjerningsmannen; "Stakkars gjerningsmann, hva kan vi gjøre for at han skal ha det så bra som mulig.. la oss bruke masse penger på å rehabilitere han... La oss slå ring om gjerningsmannen og gi han hjelp og støtte i denne vanskelige situasjonen han er i.." Helt latterlig!!! Fengelsstraffene vi har i Norge er et hån mot offeret og hans/hennes pårørende.

Anonym sa...

Jeg syns ikke vi skal ha dødsstraff. Syns ikke det er opp til meg eller noen andre til å bestemme om en skal leve eller ikke, enda det er snakk om en drapsmann.. Man blir ikke bedre hvis man tar livet av det mennesket heller.

Om det blir ferre drap her? Er ikke akkurat få drap i de landene som har dødstraff.. Vi kan heller bli MYE strengere på de straffene vi har

Anonym sa...

Man ser jo også at lengre soningstid og dårligere kvalitet på soningsforhold virkelig hjelper.

Se nå på fakta da folkens; de fleste land har dårligere soningsforhold og råere straffer enn Norge. Og vi ligger langt bedre an enn de aller fleste land i verden hva brutale forbrytelser angår.

Dessuten er det ikke hvorvidt du har TV på cella eller ei som utgjør straffen når du sitter i fengsel. Hele ditt liv er styrt av andre. Lysene slås av når andre bestemmer at de skal av, du går på toalettet etter å ha spurt om lov, du spiser når du får mat, du går ut og får frisk luft på det tidspunktet som er bestemt av andre, og så videre. Det dreier seg om _frihetsberøvelse_.

Jeg vil ikke leve i et samfunn som prøver seg på å si noe om hva som er rett og galt for så å gå hen og plage mennesker.

Vi er alle mennesker, og det å kalle enkelte forbrytere "monstre" bare sløver oss i forhold til at alle har vi det i oss å gjøre fæle ting. Hvordan ser en forbryter ut dere? Har h*n grønn hud og mye hår?

Dødsstraff er et paradoks.

Anonym sa...

Hvis vi skal tenke på å innføre dødsstraff i Norge er det et spørsmål vi må stille oss selv.
Skal vi giide og betale for at de gærningene skal sitte i fengsel i masse år eller skal vi enkelt å greit kvitte oss med dem først som sist?

Anonym sa...

Tar du ett liv med overlegg, så får du jaggu bøte med ditt eget.

Anonym sa...

Ein rapport frå Duke University i USA har konkludert med at dødsstraff er dyrare enn livstid. Dette gjeld i rettsstatar, som t.d. USA og Noreg.

Dette er fordi det er store kostnader knytta til rettsakar, anker, benådningsbehandling osv. I tillegg sitt ein fange på Death Row i mange år før dommen vert fullbyrda. Så ja, det er t.o.m. eit økonomisk argument for å vere mot dødsstraff.

Anonym sa...

nei.... du er faen meg stygg hvis du mener at norge bør følge etter usa. dødsstraff er inhumant og naivt

Anonym sa...

Dødsstraff...tja...
Mye og tenke på. Det er vel ikke noe avskrekkende med straffen i norge hvis du begår et drap. Man slipper stortsett lettvint unna. Så begynner det morsomme...blande Gud og andre eventyr inn..."vi er ikke Gud" osv, osv...uinteressant. Så kommer neste: umenneskelig å la folk sitte å vente på døden...hmm, det burde du tenkt på før du begikk mord?!? Stakkars morder?!? Var vel litt imot dødstraff først, men ser vel litt over til ja-siden nå...men på verdenspolitikken vil vi aldri la skarpretteren bruke øksa igjen....å for å slutte usaklig: Ikke med strøm heller mtp dagens strømpriser... Ha en god helg :-)

Anonym sa...

"Øye for øye og tann for tann" prinsippet tilhører en arkaisk tid. Hvor er du befinner deg hen egentlig. Utsagnet ditt er rett og slett fordummende å lese.
Har det f.eks blitt færre voldtekter pga at forvaring er innført. Nei dessverre, en strengere fengselsstraff har sjelden ført til nedgang i antall forbrytelser, ei heller i land hvor dødsstraff praktiseres.

Anonym sa...

det er nok med at vi har drapsmenn i norge! Derfor bør vi unngå at staten også blir en drapsmann.... livstid i fengsel er straff nok. det bør vi få skaffet oss

Anonym sa...

Dødsstraff er kommer fra et ønske om hevn på et primitivt nivå. Vi er kommet lenger enn dette, og dersom et menneske dreper et annet menneske, KAN vi ikke godta at dette menneske selv blir drept. De som mener dette er rettferdig bør granske seg selv nøye. Det finnes forhold og situasjoner hvor du selv kunne ha drept et annet menneske. Les noen bøker!

Anonym sa...

I utgangspunktet er jeg ikke for dødsstraff, men samtidig vet jeg at hvis noen hadde gjort noe mot f.eks mitt barn hadde jeg ønsket vedkommende død.
I Norge er straffene alt for lave. At noen blir dømt til et par års fengsel for å ha mishandlet et barn til døde er så inni hampen feil at det kan ikke beskrives. Når noen får lengre straff for å ha stjålet f.eks en tv enn for å ha voldtatt noen syns jeg samfunnet burde reagere sterkt.

Dan Femoen sa...

Vitenskapelige studier har aldri funnet noe sikkert bevis på at dødsstraff virker mer avskrekkende enn andre former for straff. En komité oppnevnt av FN i 1988, foretok en grundig undersøkelse av all forskning som inntil da var gjennomført om sammenhengen mellom dødsstraff og drapsrate. Undersøkelsen ble oppdatert i 1996. Komiteen konkluderte med at:
“vitenskapelige undersøkelser har ikke kunnet finne bevis for at henrettelser har større avskrekkende virkning enn livsvarig fengsel. Det er usannsynlig at det noen gang vil bli funnet et slikt bevis. Forskningen som helhet gir ingen støtte til avskrekkingshypotesen.”

Land som har avskaffet dødsstraffen, opplever ikke at kriminaliteten øker. For eksempel i Canada var det 3,09 drap per 100 000 innbyggere i 1975, ett år før dødsstraffen ble avskaffet. I 1980 var tallet 2,41 og har siden avtatt ytterligere. I 2005 var det 2,0 drap per 100 000 innbyggere, 35 % lavere enn i 1975.

Men jeg tror heller ikke vi kan si det motsatte. De forente arabiske emirater, Jordan, Bahrain, Algerie, Syria, Palestina og Libya har alle dødsstraff og har langt færre drap pr innbygger enn f.eks. Norge. USA har også færre drap enn Norge pr 100 000 innbyggere (USA har 8,8 og Norge har 9,29)

KjellG sa...

Nei!

Anonym sa...

Ja til dødsstraff!! Det er utrolig at Norge tillater drapsmenn å drepe påny. Det er flere eksempler på drapsmenn i Norge som etter endt soning for drap (6-7 år...) kommer ut som "rehabilitert" og ender med å drepe igjen. Stakkars pårørende som opplever at drapsmenn som samfunnet burde kvittet seg med slippes ut og dreper igjen....Alle er så opptatt av rettighetene til forbryterene, men det er forbausende få som er like opptatt av de fornærmedes rettigheter.......

Anonym sa...

Skal du legge frem statestikk bør du i det minste sjekke noen tall for de du viser om Norge er bare tull. Mine tall har jeg klippet fra Wikipedia;
Lista under viser dødsfall på grunn av drap og overfall (se legemsbeskadigelse) som gjennomsnittstall per 100 000 bosatte. Tallene er hentet fra Statistisk sentralbyrås dødsårsaksstatistikk. [15] Statistikken viser en tydelig nedgang i dødelig vold siden midten av 1980-tallet. Fra nesten 1,6 voldelige dødsfall per 100 000 innbygger i toppåret 1986, var utbredelsen halvert til under 0,6 i 2008.[16] [17]
1969-1972: 0,66
1979-1982: 1,11
1989-1992: 1,28
1999-2002: 0,91

LoyalStatsborger sa...

Spørsmålet er ikke om dødsstraff er riktig eller ei. Spørsmålet er om jeg som en trofast og loyal statsborger, som betaler skatt og følger regler skal betale mate og betale for strøm og utdanning for en som dreper og voldtar?? Er det rettferdig? Hvorfor skal ikke barna våres få de pengene til utdanning, boligstøtte osv?

Anonym sa...

Skal en morder bli myrdet for å vise at det er galt å myrde?

Anonym sa...

Å sone ca 8 år i Norge for mord er et hån mot offeret og offerets familie. Ja til dødsstraff. Og til de som sier vi har færre drap i Norge enn i f. eks. USA - vel vi har jo mange færre borgere i dette landet også.

Dan Femoen sa...

Beklager at tallene for Norge ble feil. Jeg henviste i full fart til dødsraten generellt og ikke dødsrate basert på drap.

På den annen side så endrer ikke dette konklusjonen om at det er hverken mer eller færre drap i de landene som har dødsstraff.

Se denne oversikten:

http://www.nationmaster.com/graph/cri_mur_percap-crime-murders-per-capita

Anonym sa...

Hvem skulle ha vært bøddel da? Hvilken mennesketype er en bøddel? En bøddel er ikke noe annet enn en drapsmann. Vi er da bedre enn drapsmennene? Vi er da bedre enn USA?

Anonym sa...

Skal vel høre mye piss før øra faller av.
Vi bør vel få kriminelle i fengsel, ikke på åpen soning og permisjoner fra fengselet slik det er i dag. Dødsstraff? Dream on gæbben!!

Anonym sa...

Dødsstraff hjelper ikke mot noenting. Der bare perverterer samfunnet. Når en stat tar livet av drapsmenn er ikke staten bedre enn gjerningsmannen. Vi må slutte å se til USA som om det dysfunskjonelle landet fortjener status som rollemodell. USA har ekstrem høy draps-og kriminalstatistikk. Det beviser at dødsstraff i hvert fall ikke er avskrekkende
http://fhjpeder43.wordpress.com

Anonym sa...

NEI!!!

Anonym sa...

Dødsstraff gjør ikke at man får færre drap. End of story.

Å være for dødsstraff er dermed bare følerier som ikke har noen basis i noe som helst man kan bruke til å bygge strukturen og reglene i et samfunn på.

Å være for dødsstraff sier noe om individets dårlige evne til å tenke, se sammenhenger og bruke rasjonalitet og logikk - og personens manglende evne til å ta kontroll på egen følelser.

Hanne Mette sa...

Ja til dødstraff.
De som referer til tallene i USA må da skjønne at drapstatistikken er høy fordi det er så store kulturforskjeller der takket være illegal innvandring og naivitet i forhold til å tro at alle folkeslag passer inn i en stor smeltedigel.
Samfunnet har ikke plass til de som har utført handlinger som kvalifiserer til lovens strengeste straff, og da er dødsstraff riktig.

Anonym sa...

Uansett hvor lave straffer vi har i Norge, og hvor fine fengselene vaare er, at vi behandler fangene vaare bra og gjoer det vi kan for at de skal rehabiliteres nok til aa slippes ut blant andre mennesker igjen - Norge har en av de minste gjentagelsesstatestikkene som finnes verden over. Tenk paa det, folkens. Er det virkelig saa ille, da? Jeg for min del synes det er helt supert, og jeg ser iallefall alle pengene jeg sparer paa at vi ikke har livstid og doedstraff som domsmuligheter i Norge.

Anonym sa...

Jeg synes vi bør ha strengere straffer i Norge. Ikke dødsstraff men livstid

Anonym sa...

Strengere straffer burde være en selfølgelighet, spesielt for drap og grovere forbrytelser, men dødsstraff hører ikke hjemme i noe samfunn. Spesielt ikke i et "sivilisert" land som USA. Vi i vesten kan ikke fortsette å bli forbløffet over hvor mange som blir f.eks hengt i midtøsten mens vi selv driver med dette tullet. Helt sinnsykt spør du meg! Dette er bare nok et drap.

Anonym sa...

ja til døde straff de som dreper for ti-aner å ble drept for å vare eksempel for andre som tanke på dra da vet de at de forbante dem samme

Anonym sa...

Nei til dødstraff, ja til lengre straffer.
Skal vi virkelig synke ned på morderne sitt nivå?Er det ikke mye værre å sitte i fengsel resten av livet enn å slutte det så lett som med dødstraff?
Vær så snill folkens ikke la oss se på USA som forbilde, de er ikke akkurat helgner.. Dødstraff er mord, uansett hva personen har gjort!

Anonym sa...

nei

Anonym sa...

Synes det er skremmende at så mange er for dødsstraff. Men helt alvorlig... Ville DU ha trykket på avtrekkeren? Evt gitt sprøyten, skrudd på strømmen eller hva det skulle være? Jeg håper og tror at de fleste vil svare nei på det.

Og de andre... Vel...

Anonym sa...

Det handler ikke om kriminalitetsforebygging... Det handler om å gi hver enkelt den straff de fortjener. Nekter du kriminelle en straff som svarer til forbrytelsen de har begått sier du i realiteten at deres valg ikke har konsekvenser, og du tar bort noe av det som gjør et menneske fritt - nemlig friheten til å ta egne valg. En aksjon fører til en reaksjon, slik er det i alle situasjoner - og slik må det også være når vi snakker om straff og soning.

Legg inn en kommentar

Søk i bloggen

Bloggurat Blogglisten

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .