Jeg ville stemt dette partiet i dag:

Hvorfor blir man fascist?

onsdag 10. mars 2010

Hva er det som får mennesker fra rike, vestlige, "siviliserte" land til å vende seg mot morderiske, "utenlandske" ideologier? Som kvinnen i USA, "Jihad Jane", som forsøkte å å verve folk til å drepe tegneren Vilks.

Hvordan er det mulig? Er det snakk om sinnsykdom eller er det noe annet som er så attraktivt med totalitære ideologier som islamofascisme og nazisme?

Det samme var det mange som sa på 1930 og 40-tallet.

Gjentar historien seg?



Labels:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Historer gjentar seg bestandig dersom forutsetningene er like.
Likeheten ligger i at Tyskland , en detronisert stormakt etter første verdenskrig opplevde weimarrepublikkene som en meget svak styreform og i et maktvakum med sterke historiske tradisjoner og nasjonalisme vokste Nazismen fram.
Bytt ut dette med det å fortsette å tråkke på muslimer så vokser den religiøse fanatismen seg sterkere som et samlingspunkt som ledere til terrorisme og vold. Det er et under at man ikke ser disse enkle realitetene ....

Anonym sa...

Ja, det som du sier - for den som ikke kjenner historien er den dømt til å gjenleve den.

Den delen av historien vi ikke kjenner som gjør at vi er nødt til å gjenoppleve den er koblingen mellom tysklands nazister og det fanatiske islam.

Det mange ikke er klar over er at nazi-Tyskland drev massepropaganda mot muslimer/arabere i midt-østen.
Da nazi-tyskland fallt, måtte tyskland å europa ta et oppgjør med rasismen og især antisemitismen. Et slik oppgjør ble det imidlertid ikke tatt i Midt-østen - her fikk det nazistiske tankegodset gro fritt, og er blitt spesielt populært blant såkalte radikale muslimer/islamister.
Når folk i Norge fra både høyre og venstre sjikt i den politiske skalaen fungerer som apologeter for muslimsk ekstremisme og hat mot jøder er det fordi de ikke kjenner historien - de kjenner hverken Muhammeds og koranens jødehat, ei heller kjenner de koblingen mellom islam og nazistisk ideologi. Dermed ser de ikke det egentlige opphavet til jødehatet - dermed er historien nødt til å gjenta seg, desverre.

Legg inn en kommentar

Søk i bloggen

Bloggurat Blogglisten

Blogger Theme By:GosuBlogger and Araba Modelleri .